Bank of America

Back to Top

Bank of America Corporate Campus

Location Jacksonville, Florida
Project Scope
90 acres; 1,675,000 SF
Studios
Design Services
Client
Barnett Bank

Bank of America (formerly Barnett Bank) occupies a 90 acre development along the I-95 corridor, south of downtown Jacksonville, Florida. This site selected in early 1985 afforded multiple development choices and site conditions. Most interesting was the protected natural wetland spanning the property which contained a regionally regulated canoe path. A key objective of the bank was to develop a site while retaining, protecting and incorporating the existing natural habitat. As the master plan developed a large lake, three ponds and an underground fire protection water vault all became part of the water harvesting and management plans for the site. Years ahead of LEED AP guidelines, the BoA site development plan would today achieve many of the Sustainable Site scoring points for LEED AP recognition.

Original plans called for 750,000 square feet of corporate office, training and banking operations. Less than 18 months into the project, these targets proved too limited and with appropriate development fee adjustments the initial zoning was increased to provide 1.2 million square feet. Cooper Carry continued our work with the bank for over 15 years. Again, at year 10, site occupancy density was revisited for a second time, and with the addition of a small adjacent property purchase the overall allowable development was increased to 2.3 million square feet.

The campus provides office and operations space for the regional banking headquarters. Conference and training facilities complemented with dining and banqueting facilities for up to 1000 attendees are provided in the central campus conference facility. Individual building lobbies and public spaces display an important regionally recognized art collection. A fitness center, play fields, corporate communications hub and TV studio, daycare facility and public elementary school are all accommodated on the campus. Parking is provided in a combination of centrally located structures and perimeter on grade lots. The campus plan is linear and focused on internal pedestrian plazas and links. The objective of enhanced corporate community and close personal interaction has been achieved and maintained on this award winning corporate campus.