University of Virginia Pinn Hall Third Floor Laboratory Renovation

Charlottesville, Virginia

This 30,0000 SF laboratory is used by the University of Virginia (UVA) School of Medicine departments of Cell Biology and Pharmacology and will house primary investigators and full time staff and students on one floor.  A gut renovation, the project replaced all architectural, laboratory and MEP systems of an existing circa 1970 building located in the heart of the UVA Health Science/SOM campus. The design creates a state of the art laboratory environment that attracts world-class Principal Investigators and supports student participation in funded research. A significant goal was to break down barriers to the integration of UVA’s clinical, research, and teaching missions. To facilitate this goal spaces for collaboration and display have been placed at strategic locations (thresholds and crossroads) that leverage opportunities for interactions across the institution, notably with engineering and the basic sciences. Transparency, collaborative audio-visual technologies, high quality lighting and carefully engineered acoustics will create spaces that draw people together. Laboratories are designed in an efficient modular open plan layout that is flexible and encourages collaboration between the individual research groups. Centralized support areas and lab support alcoves are distributed at the periphery. Write-up spaces be are in close proximity to the open labs and is visually connection by glass walls to the lab research activities. Conference spaces and “huddle rooms” will enhance the social fabric and allow research groups to engage in collaboration and team meetings.

The Pinn Hall Renovation project is an important element in UVA’s goal is to become one of the nation’s top 20 health and research institutions within ten years. The project’s design has been informed by the university's recently completed Integrated Space Planning effort which reached across the Health Systems platforms to promote innovation, synergy and efficiency.

project scope

30,000 SF laboratory

CLient

University of Virginia